Innan du väljer katt är det viktigt att fundera över vilken slags katt du önskar ha i din familj. Om du tänker igenom ditt val noggrant är det lättare att du och katten kommer att trivas bra tillsammans. På så vis blir det bästa hemmet för katten och den bästa katten för dig.

Kattunge eller vuxen katt?

Kattungar är otroligt söta, men kan vara ganska nyfikna och aktiva, en vuxen katt är oftast lite lugnare. Man måste vara uppmärksam och tänka på att allt som är farligt för barn, är också farligt för nyfikna kattungar. De är dessutom bra på att ta sig in och upp på fler ställen. Säkra ditt hem och var noga med att inte lämna snören framme!

En kattunge kan inte vistas ensam i 8 timmar, då är det bättre att adoptera två om inte man redan har en katt. Alternativt kan det kanske fungera om du bor med någon som har andra arbetstider än dig, eller om du är borta max fem timmar i taget. Tänk också på att kattungar är sköra. De tål inte till exempel maginfektion lika bra som vuxna och kan snabbt bli uttorkade.

Kastrering

Katten börjar löpa när den är könsmogen och den kan bli högljudd, speciellt om du har en hona. Både hanar och honor visar sin könsmognad genom att de kan börja kissa på fel ställen. När man börjar se dessa beteenden är det dags att boka tid för kastrering. Okastrerade katter mår inte bra eftersom de lätt blir frustrerade. Släpp aldrig ut en okastrerad katt, den kan para sig eller rymma långt och kommer kanske inte tillbaka.

En eller flera katter?

Katter har behov av stimulans och kan bli understimulerade om de måste vara ensamma hela dagarna. Är man borta många timmar under dagen bör man därför se till att katten har sällskap och överväga att skaffa två.

Hane eller hona?

Hane eller hona är en smaksak. Man kan inte säga att hanar har ett visst beteende och honor ett annat, de är individer som utvecklas på olika sätt. Tänk dock på att om du skaffar kattungar av olika kön måste du vara observant på när de börjar bli könsmogna.

Innekatt eller utekatt?

Om katten inte har möjlighet att gå ut, är det bra att lägga extra mycket tid och energi på att stimulera katten. Bygg på höjden, ha hyllor som passar katten eller sätt en hög klösställning framför ett fönster! En katt kan trivas bra inomhus om den har en miljö som är anpassad för kattens behov.

En utekatt lever ett mer riskfullt än en innekatt. Men bor man i en lantlig miljö långt från större trafikerade vägar och vänjer man gradvis katten vid omgivningarna, kan livet som utekatt också vara bra. Katten måste dock först bli helt hemmastadd i sitt nya hem och område. Detta tar minst två månader och innebär tid ute i sele med sin ägare. Ett alternativ till att ha en utekatt är att bygga en rastgård.

Social eller lite skygg?

Om man har kattvana sedan tidigare och kan tänka sig att ta hand om en lite skyggare katt eller två, så får man oerhört mycket tillbaka när den sakta men säkert börjar visa tillit och tillgivenhet.

Tänk på att katten kommer att behöva tid efter flytten för att vänja sig vid miljön, eventuella andra katter och vid dig. Även om katten är framåt och kelig på katthemmet, så behöver den tid att vänja sig vid sitt nya hem. Låt katten ha en egen zon där den kan känna sig trygg. Tänk på att bara presentera den för en liten del av boendet i taget. Ställ in dig på att det kan ta lite tid för katten att komma till rätta och att den troligen kommer att gömma sig i början, särskilt när du är i närheten. Låt katten ta sin tid och låt den komma till dig.

Det är också bra att ha i åtanke att vid en flytt kan katten bli stressad och då kan det hända att katten kissar utanför lådan under en övergångsperiod. Det händer också att katten matvägrar, prova på olika typer av mat och ställ dem på flera ställen så katten kan hitta dem.

När katten vänjer sig vid det nya hemmet börjar den utforska allt mer och den kommer när det är matdags även när du är där. Ni kanske börjar att leka och du kan försiktigt börja klappa katten när den äter eller när ni leker, men låt det ta den tid katten behöver.

Kom ihåg att varje katt är en individ precis som människan och har olika önskemål om beröring och sällskap. Respektera var, hur och om din katt önskar bli klappad, buren eller gosat med.

Du är alltid välkommen att kontakta oss på Katthjälpen för råd.

Kostnader

Det kostar lite att vara kattägare. En katt lever i snitt mellan 15-18 år, kan du ge den ett bra liv så länge? Katter blir tyvärr sjuka, har du råd med
veterinärutgifterna? Man bör alltid ha försäkring och det kostar runt 1000 kr per år. Därtill kommer kattsand och mat av en bra kvalité. Satsa gärna på ett lite dyrare foder som har större proteininnehåll. Mjukmat är också bra eftersom den har färre kolhydrater och ger katten extra vätska.