Har din katt sprungit bort? Börja leta på den plats varifrån katten försvann. När en katt försvinner hemifrån finns den vanligtvis kvar inom en radie av 300 m från platsen den rymt ifrån och stannar oftast kvar där.

Sök efter katten

Ställ ut mat varje dag i området du misstänker att katten befinner sig i och kontrollera om maten är rörd dagen efter. Naturligtvis behöver det inte vara just din katt som tömt matskålarna, men det kan vara det. Om katten hittar ett matställe flyttar den inte gärna på sig.

När en innekatt kommer ut blir den i regel skärrad och beter sig inte som den katt du känner. Den skyr kanske människor och återtar sitt ursprungliga beteende som vildkatt. Bli därför inte förvånad om du ser din katt och den istället för att bete sig som den gör hemma, helt enkelt flyr ifrån dig. Om den reagerar med att springa sin väg när du närmar dig, avbryt jakten så att du inte skrämmer bort katten från området. Kontakta istället oss eller en annan djurförening och be att få låna en kattfälla. Den kan vara till stor hjälp, men be att få instruktioner över hur den fungerar.

Efterlys katten

Sätt upp lappar, massor av lappar, överallt i närheten av platsen där katten försvunnit. Prata med alla – affärsinnehavare, garageinnehavare, hundägare, pensionärer och liknande. Speciellt hundägare brukar promenera runt kvarteren och därmed se en hel del. Hundar reagerar dessutom ofta på katter och det märker ägaren.

Katter kan vara svåra att få syn på ute i naturen. En katt på rymmen håller sig ofta gömd under dagen, för att sedan bli aktiv när mörkret har fallit. Därför är den bästa tidpunkten på dygnet att leta vid skymning och kväll. Då vågar sig katten fram och ger sig ut på jakt efter mat. Om det regnar är chanserna små att hitta någon katt, då katten håller sig undan vid dåligt väder och gömmer sig någonstans.

Ring till polisen i det distrikt katten försvann, alla distrikt för bok över borttappade och upphittade djur. Kontakta även djursjukhusen och de djurföreningar som finns i din stad, någon kan ha hittat katten, trott att den varit hemlös och lämnat in den på ett djurhem. Ring gatukontoret, hittar de en död katt med id-nummer är de skyldiga att registrera det.

Framför allt, ge inte upp hoppet. Det finns fall där katter kommit tillrätta efter flera år – Lycka till!