I en större stad är det bäst att ha katten inne, farorna ute är många. Bor du i hus med säkra omgivningar är saken en annan. Här tipsar vi om en rad aspekter som är bra att tänka på för att din katt ska trivas inomhus med tanke på kattens ursprung och förutsättningar.

Jakt och lek

Katten har sina jaktinstinkter kvar och behöver få utlopp för dem, innekatter lägger dessutom ofta på sig i vikt. Därför är det viktigt att du aktiverar katten. Det går mycket bra att leka med katten med spö och ett långt band, gärna en fjäder längst ut som du drar fram och tillbaka. Leksaksmöss fungerar också bra och även laserpekare gillas av vissa katter.

Att kloa är viktigt för din katts välbefinnande

Visste du att katten kan böja framtassarna inåt? Det innebär att den kan klättra mycket bra och att det kan användas i naturen när den fångar byte.
När katten klöser får den också loss de döda hudlager som bildas på klorna. Ute i det fria klöser katten för att markera sitt revir. I tassarna finns feromoner, en sorts hormon, på så vis kan en annan katt känna lukten och hålla avståndet.

Klösandet är en del av kattens beteende och när den gör det frigörs hormoner som gör att katten känner trygghet och mår bra. Om din katt klöser på möbler är en klöspelare det bästa du kan ge din katt.

Kloandet har också en fysiskt funktion, när katten klöser upprätt sträcker den ut sina muskler. Därför bör en klöspelare vara minst 1 meter hög.

Övriga tips

  • Är du borta många timmar kan din katt ha behov av en kattkompis. Katter är inte flockdjur, men har stort stimulansbehov, kan du inte tillgodose det är en annan katt det bästa du kan ge den!
  • Använder du sele ska den vara kraftig och helst med hundselehakar. Katter sliter sig lätt vid rädsla. Katten äter helst mat som har en temperatur på 35 grader, samma gradantal som bytesdjur. Låt gärna kylskåpskall mat stå framme innan du serverar.
  • Sist men inte minst ska alla katter vara kastrerade. Det gör katten lugnare och förhindrar en del sjukdomar.