Vi får varje vecka meddelanden om katter som söker nya hem eller som är upphittade och hemlösa. Oftast har vi tyvärr inte möjlighet att ta in alla katter utan vi uppmanar upphittaren att så långt som möjligt lösa kattens situation på egen hand. Här följer konkreta tips och råd att följa om man har hittat en katt!

Har katten redan en ägare?

Är katten tillgiven och gosig? Om du kommer nära katten så har du möjlighet att se om den har en tatuering i örat eller bär halsband. Finns där ett nummer kan du söka efter eventuell ägare på Svenska kennelklubbens hemsida https://hundar.skk.se/agarreg/ eller ringa på 08-795 30 50. Observera att många idag väljer att sätta ett chip i katten istället för att tatuera, så även om katten inte är tatuerad så kan den tillhöra någon. Veterinärer kontrollerar gratis om katten är chipmärkt. Är katten ren och välmående så har den förmodligen redan ett hem, hemlösa katter är oftast smutsiga och smala.

Kattungar

Hittar du kattungar är läget mycket akut. Var noga med att säkerställa att mamman verkligen inte finns där, ibland kan hon vara borta i flera timmar och hon är förmodligen rädd för dig. Stå långt ifrån kattungarna och spana om du kan se om mamman kommer tillbaka. I nödfall tar du in kattungarna och ger dem nappflaska med modersmjölksersättning som finns på apoteket samt i djuraffär. Tänk på att kattungar lätt blir uttorkade snabbt. Små katter sköter inte själva sin matsmältning, du måste hjälpa dem med detta. Vi prioriterar såklart den här typen av akuta fall.

Har du hittat en katt?

Undersök kattens hälsotillstånd, hur ser ögon, päls, tänder och öron ut?
Kontrollera om den har halsband eller är tatuerad i örat. Se till att katten får mat och skydd mot väder och vind tills att situationen är löst. Det är oerhört viktigt att fortsätta med matningen och inte upphöra då katten kan svälta ihjäl. Tyvärr är det mycket vanligt att folk slänger ut sina katter så det förvånar oss inte om katten inte har en ägare. Det är även vanligt att tama katter som inte är kastrerade, förökar sig i det vilda och på så sätt föds det varje år hundratals oönskade katter. En tam katt klarar sig inte själv i det vilda utan går en mycket plågsam död till mötes.

Är katten hemlös?

Har du möjlighet så ta in katten tillfälligt, den behöver bara ett rum. Gör i ordning ett rum med låda, mat och vatten där den kan få en fristad tills ett permanent hem eller jourhem finns att tillgå. Ha dörren stängd och glöm inte att även fönster ska vara stängda – en katt kan göra sig väldigt liten och försvinna ut genom minsta glipa.

Kan du omöjligt ta in katten så ring släkt, vänner, bekanta och kollegor och fråga om någon tillfälligt kan hjälpa till. Ibland är folk mer villiga att hjälpa när de vet att det är tillfälligt. Ta en bild på katten och skriv ihop en text där du efterlyser ägare men även ett hem till katten. Sätt upp lappen i din lokala mataffär och på andra lämpliga ställen.

Ett mycket effektivt sätt att på egen hand hitta hem åt en hemlös katt är att annonsera på Facebook, Instagram och Blocket med bild och text. Ring dessutom polisen på 114 14 och berätta att du funnit en katt. Polisen har en skyldighet att ta in ett visst antal katter och har avtal med företaget Djurambulansen, som hämtar och omplacerar katter. Detta får de betalt för, men det måste då gå genom polisen. I det här läget är det bra om du även har börjat kontakta katthjälpsorganisationer för att eventuellt få hjälp om inget annat fungerar. Här finns en lista på organisationer, självklart är du även välkommen att kontakta oss!

Omplacering av katt

Äger du en katt och behöver omplacera den av någon anledning? Fundera på alla alternativ så som beteenderådgivning, lappar i mataffären, på Facebook, Instagram och Blocket. Kom ihåg att det kan ta tid att omplacera en katt, avliva aldrig utan håll ut, vår erfarenhet säger att det alltid löser sig i slutändan.

Kanske har du eller någon i din familj blivit allergisk? Tänk då på att i väntan på hjälp kan du hålla katten i en begränsad del av bostaden. Undvik gärna mattor och textiler och städa ofta, det hjälper också. Gör ett allergitest hos en läkare och bekräfta att det är just katt som du är allergisk mot. Det kan dessutom tilläggas att många lever med katt trots mildare allergi. Idag finns det både vaccin och receptfria allergitabletter som hjälper vid kattallergi, så fråga efter det när du kontaktar sjukvården.

Har du katt och i efterhand skaffat barn så är det viktigt att du tillgodoser kattens behov för sällskap och stimulans. Tyvärr händer det att folk väljer att avliva sina katter för att de har skaffat barn eller kanske hund – Detta bör inte hända! Har du bara en katt kan du eventuellt skaffa en katt till. Då håller de varandra sällskap och du behöver inte ägna lika mycket tid som åt en ensamkatt för att katten ska må bra.

Ingen lösning?

Skulle du mot förmodan inte hitta någon lösning, är du självklart välkommen att höra av dig till oss. En omplacering via katthjälpen kostar 800 kr och katten måste vara vaccinerad innan den får komma till hemmet. Vi ser helst att du först försöker omplacera katten på egen hand, men självklart ska ingen katt behöva avlivas för att den inte längre har ett hem och inte heller slängas ut på gatan. Har inte vi plats kan du även kontakta andra föreningar, några hittar du här.

Behöver du juridisk hjälp så vänd dig till Djurens Jurister på email info@djurensjurister.se eller deras hemsida www.djurensjurister.se.

Har du har upptäckt ett vanvårdsärende bör du kontakta Länsstyrelsen på 040-25 23 50 eller 044-25 23 50.