Innan du väljer katt är det viktigt att fundera över vilken typ av katt du önskar att ha i din familj. Om du tänker igenom ditt val noggrant blir det lättare för dig och katten att trivas bra tillsammans. På så vis blir det det bästa hemmet för katten och den bästa katten för dig.

Kattunge eller vuxen katt?

Våra kattungar adopteras ut när de är minst 12 veckor gamla och adopteras då tillsammans med en kompis från katthemmet eller till ett hem där det redan finns en snäll och lekfull katt. Katter adopteras först ut som ensamkatter vid tidigast 6 månaders ålder. 

Kattungar har ännu inte fullt utvecklats och därför går det aldrig riktigt att säga vad de får för personlighetsdrag. Två kattungar kan vara ett bra val om man har ett hem där det händer mycket och där det tid för mycket spring och bus. Vi adopterar inte ut en ensam kattunge till ett hem utan andra katter.

En vuxen katt har ofta en tydligare personlighet och är därför lättare att matcha ihop med ett hem som passar den specifika katten. En vuxen katt kan vara ett bra val om man har ett lugnare hem.

En eller flera katter?

Vid adoption av kattunge under 6 månader ska katten alltid ha en kompis då de i den åldern lär sig väldigt mycket av varandra som vi människor inte kan lära dem. 

En skygg katt kan må bra av att komma till ett hem där det finns en tam katt för att kopiera det beteendet och snabbare våga lita på sin nya familj. Är du borta många timmar kan din katt ha behov av en kattkompis. Katter är inte flockdjur, men har stort stimulansbehov. Kan du inte tillgodose det så är en annan katt det bästa du kan ge den!

Det är väldigt individuellt vad katten föredrar, vissa katter älskar sällskapet av andra och blir understimulerade av att vara ensamma medan andra trivs bäst med att få all uppmärksamhet själva. Utgå ifrån kattens behov.

Skorpan och Bullen

Hane eller hona?

Många har redan en idé om att de vill ha en han- eller honkatt och det finns många teorier om olikheter mellan könen. Då alla våra katter är eller ska kastreras tar man bort den mest markanta skillnaden och då tycker vi att det är viktigare att fokusera på individen i sig och inte på om det är en hane eller hona.

Kastrering

Alla katter över ca 6 månader är kastrerade innan de flyttar från katthemmet. Om du väljer att adoptera en kattunge under 6 månader från oss skriver du under i adoptionskontraktet att du själv kommer att ombesörja kastrering när katten är tillräckligt gammal. Katten börjar löpa när den är könsmogen vid ca 6 månaders ålder och den kan bli högljudd, speciellt om du har en hona. Både hanar och honor visar sin könsmognad genom att de kan börja kissa på fel ställen. När man börjar se dessa beteenden är det dags att boka tid för kastrering. Om du har 2 katter hemma av olika kön kan du behöva kastrera katterna tidigare än 6 månaders ålder för att förhindra parning.

Innekatt eller utekatt?

Eftersom katterna som kommer till oss har varit hemlösa i större delen av sina liv adopterar vi endast ut dem som innekatter. Undantag är om det finns en kontrollerad utevistelse på t.ex. innätad balkong/uteplats eller om det finns möjlighet för dem att gå i koppel.

En katt kan trivas bra inomhus om den har en miljö som är anpassad för kattens behov. Bygg på höjden, ha hyllor som passar katten eller sätt en hög klösställning framför ett fönster! En utekatt lever ett mer riskfullt liv än en innekatt och är mer utsatt för faror.

Social eller lite skygg?

En social katt kommer ofta snabbt till ro i sitt nya hem och påverkas ofta väldigt lite av omställningen. En social och trygg katt kan vara ett bra val om man inte har haft katt tidigare eller har ett livligt hem. Om man har kattvana sedan tidigare och kan tänka sig att ta hand om en lite skyggare katt så får man oerhört mycket tillbaka när den sakta men säkert börjar visa tillit och tillgivenhet. Många av våra katter har varit tidigare hemlösa katter med ingen, eller mycket lite kontakt med människor.

Tänk på att alla katter behöver tid efter flytten för att vänja sig vid den nya miljön, eventuella andra katter och vid dig. Även om katten är framåt och kelig på katthemmet, så behöver den tid att vänja sig vid sitt nya hem. En skygg katt kommer kräva mycket tid, tålamod och arbete av dig för att vinna kattens tillit. Många av våra katter har aldrig haft någon kontakt med människor innan de kom till katthemmet. En skygg katt kan vara ett bra val om du har ett lugnt hem och mycket tid att lägga på socialisering med katten. Det kan bygga ett väldigt starkt band mellan människa och katt om man låter det ta den tid som behövs.

Kom ihåg att varje katt är en individ precis som människan och har olika önskemål om beröring och sällskap. Respektera var, hur och om din katt önskar bli klappad, buren eller gosad med.

Du är alltid välkommen att kontakta oss på Katthjälpen för råd. Vi hjälper gärna till med tips och knep om du väljer att adoptera en skygg katt.