Har din katt sprungit bort? Börja leta på den plats där katten försvann. När en katt försvinner hemifrån finns den vanligtvis kvar inom en radie av 300 m från platsen den rymt ifrån och stannar oftast kvar där.

Sök efter katten

Om katten inte är van vid att gå ut så håller sig katten ofta i närheten av platsen den försvann på. Ställ ut matskålar och vatten i området där katten försvann. Lägg gärna ut en filt eller något annat på en torr plats som luktar “hemma” för katten då katten kan snappa upp dofter på långt avstånd. En innekatt som inte är van vid att vara ute blir ofta skärrad och rädd och gömmer sig eller springer bort vid människokontakt. Spring aldrig efter katten om du ser den utan fortsätt att mata på samma plats.

Lån av kattfälla
Ibland kan det vara till stor hjälp att använda sig av en kattfälla för att fånga in katten. Du kan kontakta oss eller någon annan kattorganisation och höra om vi har en fälla tillgänglig. Du når oss snabbast via våra sociala medier, antingen via Facebook eller Instagram. Vi tar ut en depositionsavgift som fås tillbaka när fällan återlämnas. Du får även en genomgång på hur fällan används när du hämtar den på katthemmet.

Efterlys katten

ID-register
Om du har ID-märkt och registrerat din katt i de olika ID-registerna är sannolikheten större att katten kommer tillbaka till dig om den hittas. Om vi får in en katt till oss som är ID-märkt så kollar vi alltid i ID-registret efter ägare samt gör en anmälan om upphittad katt till Polisen. Inne på ID-registrets sida kan du även anmäla din registrerade katt som saknad.
DjurID: https://hundar.skk.se/agarreg/
Sverak: https://www.id-registret.se/

Polisen
Om din katt sprungit bort så ska du även kontakta Polisen på 114 14 och göra en anmälan om att din katt är saknad. På så sätt kan de kontakta dig om katten hittas eller lämnats in till djurhem eller Länsstyrelsen.

Andra sätt att efterlysa sin saknade katt

Inne på sidan www.vilse.nu kan du kostnadsfritt lägga upp en annons att din katt är bortsprungen.

Lägg även upp inlägg i olika sociala medier och sätt upp lappar i närområdet i matvarubutiker eller andra ställen där det vistas mycket folk. Prata med grannar, be dem kolla i förråd och garage då katten kan ha råkat bli inlåst.

Ge inte upp hoppet om att hitta din katt. Det finns fall där katten kommit tillrätta efter flera år! Lycka till!