Vi får varje vecka in flera nödrop om hemlösa och skadade katter, dräktiga honor, eller ensamma kattungar och behöver därför göra en bedömning om vilken katt som är mest akut att få komma in till oss då vi tyvärr inte kan hjälpa alla.
Du kan skicka in ett nödrop till oss om du har hittat en eller flera hemlösa katter. Det är viktigt att vi får in så mycket information som möjligt om katten för att vi ska kunna hjälpa på bästa sätt, gärna bilder på katten och området där katten befinner sig. Undersök kattens hälsotillstånd, är katten mager? Är den skadad? Hur ser tänder, ögon, öron och päls ut? Glöm inte att skriva med dina kontaktuppgifter samt adress där katten befinner sig. Skicka in ditt nödrop till styrelsen@katthjalpen.nu eller fyll i vårt formulär. Kontakta fler kattorganisationer i väntan på vårt svar. Här finns en lista på flera olika kattorganisationer.
Se till att katten får mat och vatten på samma tider varje dag och gärna något skydd för väder och vind. Innan vi kommer ut med fällor för att försöka fånga in katten är det viktigt att ni har en matningsrutin på katten så att den kommer till samma plats vid samma tid varje dag.
Har katten redan en ägare?
Är katten tillgiven och gosig? Om du kommer nära katten så har du möjlighet att kontrollera om den har en tatuering i örat. Lyckas du läsa av numret kan du söka efter eventuell ägare i de olika ID-registrena. Katten kan även ha ett mikrochip under huden i nacken. Ett mikrochip kan inte kännas med handen eller ses med blotta ögat utan behöver läsas av med en särskild scanner. Det kan göras kostnadsfritt hos veterinärer eller djursjukhus. Flera olika katthem och kattorganisationer har också tillgång till ID-scanner.
ID register
Om katten är ID-märkt kan du själv söka efter kattens ägare på mikrochipnummer eller på örontatuering:
DjurID: https://hundar.skk.se/agarreg/
Sverak: https://www.id-registret.se/
Lån av kattfälla
Behöver du låna fälla kan du kontakta oss eller någon annan kattorganisation och höra om vi har en fälla tillgänglig. Du når oss snabbast via våra sociala medier, antingen via Facebook eller Instagram. Vi tar ut en depositionsavgift som fås tillbaka när fällan återlämnas. Du får även en genomgång på hur fällan används när du hämtar den på katthemmet. Tänk på att du behöver ha en plan om var katten ska bo innan du lånar en fälla av oss. Vi kan inte ta emot katten du fångat in om vi inte kommit överens om detta först.
Kan du själv hjälpa katten?
Har katten ingen ägare kan du själv hjälpa katten genom att ta den till veterinären för att bli kastrerad, vaccinerad och ID-märkt och ställa upp att vara läkehem tills vi har möjlighet att ta in katten. Det ökar möjligheten för oss att kunna ta in katten till oss då vi har begränsade möjligheter för karantänsutrymme och alla våra nyintagna katter vi tar in till katthemmet behöver hållas avskilda från de andra katterna i början för att inte smitta med eventuella sjukdomar eller ohyra. Ett ekonomiskt bidrag till oss för att kunna ge katten du hittat veterinärvård tas också tacksamt emot då vi inte får statliga bidrag eller stöd för arbetet vi utför. Tänk på att en okastrerad katt som går ute bidrar till att sätta fler hemlösa katter till världen.
Ett mycket effektivt sätt att på egen hand hitta hem åt en hemlös katt är att annonsera på Facebook, Instagram och Blocket med bild och text. Kontakta även gärna andra katthjälpsorganisationer för att eventuellt få hjälp om inget annat fungerar. Här finns en lista på flera olika kattorganisationer.
Omplacering av katt
Vår prioritet är främst hemlösa katter men i vissa undantagsfall kan vi hjälpa till med omplacering om vi har plats. En omplacering via Katthjälpen kostar 800 kr och katten måste vara vaccinerad innan den får komma till katthemmet för att undvika smittorisker. Vidare skall katten vara frisk, kastrerad och ID-märkt. Vi ser helst att du först försöker omplacera katten på egen hand, men självklart ska ingen katt behöva avlivas för att den inte längre har ett hem och inte heller slängas ut på gatan. Har inte vi plats kan du även kontakta andra kattorganisationer. Vi står inte bakom avlivning av friska katter och blir inte glada när vi får hot om avlivning om vi inte hjälper till.
Behöver du juridisk hjälp så vänd dig till Djurens Jurister på email info@djurensjurister.se eller deras hemsida www.djurensjurister.se.
Har du upptäckt ett vanvårdsärende bör du kontakta Länsstyrelsen för ditt län: https://www.lansstyrelsen.se/ samt kontakta fler kattorganisationer för att kunna hjälpa med eventuell omplacering och veterinärvårdskostnader.